Babka dwukolorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prostsza, pyszna, niezawodna... puszysta, lekko piaskowa i długo zachowuje świeżość

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę na babkę z kominem o średnicy 24-26 cm:
    200 g oleju
    6 jajek
    300 g cukru
    250 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego
    10 g kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać powoli olej. Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, aromat i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką, aż masa będzie gładka. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Włożyć drugą część ciasta do formy, przemieszać widelcem jego warstwy.
    Piec 50-60 minut w 180 st.C do suchego patyczka.
    Po upieczeniu dowolnie udekorować. Można babkę posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować