Babka dwukolorowa

4.5 (174 ocen)

Babkę robię od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła - miękka, lekko wilgotna i pulchna - taka jak być powinna!

Składniki:


  • 4 jajka
    1 szklanka* cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki* oleju
    1 szklanka* mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
    W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jasne ciasto wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, a na nią ciasto ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
  • 2. Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować