Babka drożdżowa zaparzana

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

To nie jest najłatwiejszy sposób na babkę drożdżową, to nie jest przepis dla początkujących. Jeśli jednak mamy już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, to warto ją upiec. Gwarantuję zachwycicie się jej smakiem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • mąka tortowa - 1/2 kg
    świeże drożdże - 25 g
    mleko - 1,5 szk.
    masło - 80 g
    śmietana kremówka - 0,5 szk.
    jajka - 4 szt.
    cukier aromatyzowany wanilią – 150 g
    kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka drożdżowa zaparzana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek ciepłego mleka i odrobimy mąki robię zaczyn. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 2. Połowę mąki przekładam do miski. Mleko gotuję i wrzące wlewam do miski z mąką, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Ja to zrobiłam w robocie, ale równie dobrze można to zrobić mikserem lub ręcznie. Odstawiam do wystygnięcia.
    Wyrośnięty zaczyn łączę z przestudzoną, zaparzoną mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do podrośnięcia.
  • 3. Dodaję jajka, cukier i bardzo dokładnie wyrabiam partiami dodając pozostałą mąkę. Na koniec dodaję roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Dalej wyrabiam długo i starannie. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i wyrabiam jeszcze przez chwilę. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przekładam do dwóch wysmarowanych i wysypanych mąką foremek z kominkiem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone babki wykładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia, a następnie posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować