Babka drożdżowa z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjne ciasto Wielkanocne, ale smakuje równie dobrze o każdej porze roku.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 jajko
    60 g masła
    1 łyżka kakao
    1 szklanka wiśni z syropu
    60 g białej czekolady
    60 g gorzkiej czekolady
    6 łyżek śmietany kremówki
    50 g wiórek kokosowych

    2 formy o średnicy 20 cm posmarowane masłem i posypane bułką tartą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka drożdżowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i zmiksować. Wsypać obie mąki, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół i do jednej części wgnieść kakao. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto z wiśniami 2. Obydwa ciasta podzielić na pół. Białe ciasta rozwałkować i posypać wiśniami i zwinąć jak roladę. Z ciemnego zrobić dwa wałki.
  • Połączone ciasta 3. Jedno białe i jedno ciemne zwinąć razem.
  • W formie 4. Włożyć do formy i zlepić końce. Drugie jasne ciasto zwinąć z ciemnym i włożyć do drugiej formy. Piec w temp.175 stopni ok. 35 minut. Czekolady połamać do dwóch misek, dodać po 3 łyżki śmietany i rozpuścić na parą. Polać zimne babki i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować