Babka drożdżowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i zmiksować. Wsypać obie mąki, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół i do jednej części wgnieść kakao. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
2.Obydwa ciasta podzielić na pół. Białe ciasta rozwałkować i posypać wiśniami i zwinąć jak roladę. Z ciemnego zrobić dwa wałki.
3.Jedno białe i jedno ciemne zwinąć razem.
4.Włożyć do formy i zlepić końce. Drugie jasne ciasto zwinąć z ciemnym i włożyć do drugiej formy. Piec w temp.175 stopni ok. 35 minut. Czekolady połamać do dwóch misek, dodać po 3 łyżki śmietany i rozpuścić na parą. Polać zimne babki i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze