Babka drożdżowa z kminkiem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka lekko podgrzewamy i mieszamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować a zaczyn podwoi objętość.
Na suchej patelni prażymy kminek.
Do misy przesypujemy 300 g mąki,resztę mleka,cukru i zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku. Pod koniec wsypujemy kminek, kiełki i miękkie masło.Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte szybko zagniatamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
W formie odstawiamy jeszcze na 40 minut. Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika180 stopni na 25 minut.
Komentarze