BABKA DROŻDŻOWA z KMINKIEM i KIEŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

BABKA DROŻDŻOWA
z KMINKIEM i KIEŁKAMI

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100ml mleka
    40 g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    300 g mąki (plus 3 łyżki)
    2 łyżeczki kminku
    100 g dowolnych kiełków (można wymieszać kiełki brokuła, rzodkiewki)
    3 jajka
    125 g masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa z kminkiem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka lekko podgrzewamy i mieszamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować a zaczyn podwoi objętość.
    Na suchej patelni prażymy kminek.
    Do misy przesypujemy 300 g mąki,resztę mleka,cukru i zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku. Pod koniec wsypujemy kminek, kiełki i miękkie masło.Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
    Przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte szybko zagniatamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
    W formie odstawiamy jeszcze na 40 minut. Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika180 stopni na 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa

To może cię zainteresować