Pyszna drożdżowa babka z dwoma nadzieniami, które nie tylko wspaniale smakują, ale równie pięknie wyglądają po przekrojeniu. Uczta dla oka jak i dla podniebienia.
30 min
Składniki:
Forma na babkę:
Ciasto:
150g serka waniliowego np. Danio
500g mąki
30g drożdży
100ml mleka
8 łyżek oleju
1 łyżka cukru
4 łyżki miodu
1 jajko
Nadzienie makowe
400g gotowej masy makowej z puszki
Babka drożdżowa makowo – orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Formę na babkę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Serek delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połączyć razem i zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować, pociąć na 12 prostokątów. Na połowę nałożyć masę makową, na pozostałe orzechową. Nadziane prostokąty złożyć na pół, zlepiając brzegi. Ciastka nakładać do formy na przemian. Lekko dociskając do siebie. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut by lekko podrosło. Ciasto piec w 180 stopniach około 50 minut, do zrumienienia. Polukrować.
2.Nadzienie orzechowe: Sypkie składniki wymieszać razem, zalać je wrzącym mlekiem. Ponownie wymieszać, ostudzić.
Komentarze