Babka drożdżowa makowo – orzechowa

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Pyszna drożdżowa babka z dwoma nadzieniami, które nie tylko wspaniale smakują, ale równie pięknie wyglądają po przekrojeniu. Uczta dla oka jak i dla podniebienia.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma na babkę:
    Ciasto:
    150g serka waniliowego np. Danio
    500g mąki
    30g drożdży
    100ml mleka
    8 łyżek oleju
    1 łyżka cukru
    4 łyżki miodu
    1 jajko

    Nadzienie makowe
    400g gotowej masy makowej z puszki

    Nadzienie orzechowe
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    3 łyżki kokosu
    2 łyżki tartej bułki - szczypta cynamonu
    4 łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka drożdżowa makowo – orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Formę na babkę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Serek delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połączyć razem i zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować, pociąć na 12 prostokątów. Na połowę nałożyć masę makową, na pozostałe orzechową. Nadziane prostokąty złożyć na pół, zlepiając brzegi. Ciastka nakładać do formy na przemian. Lekko dociskając do siebie. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut by lekko podrosło. Ciasto piec w 180 stopniach około 50 minut, do zrumienienia. Polukrować.
  • 2. Nadzienie orzechowe: Sypkie składniki wymieszać razem, zalać je wrzącym mlekiem. Ponownie wymieszać, ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować