Babka drożdżowa a'la zebra

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W moim domu do tej pory babka drożdżowa była raczej tradycyjna. Nic w niej nie zmieniano. Postanowiłam ją jednak nieco urozmaicić. Inspiracją dla tego wypieku było znane ucierane ciasto zebra. Moja wersja popularnej zebry to właśnie taka czarno-biała babka drożdżowa. Co ciekawe przygotowanie samego ciasta nie jest trudne i nie zajmuje więcej czasu, niż przy klasycznej babce drożdżowej. Babka drożdżowa a'la zebra bardzo posmakowała mojej rodzinie. Zaskoczyło ich to proste połączenie.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto jasne
    160 g mąki pszennej
    125 ml ciepłego mleka
    60 g cukru
    2 jajka
    Ciasto ciemne
    160 g mąki pszennej
    125 ml ciepłego mleko

    60 g cukru
    30 g kakao
    2 jajka
    Rozczyn
    50 g świeżych drożdży
    50 ml ciepłego mleka
    20 g maki pszennej
    20 g cukru
    dekoracja
    100 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa a'la zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto.
    Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
    Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.
    Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość).
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować