Babka Drożdżowa

  • wyświetlono: 715 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna babka z bakaliami. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

aga_ata
  • 50min

Składniki

2 szklanki mąki
40 g świeżych drożdży
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
80 g masła roślinnego lub zwykłego
filiżanka rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa
kilka kropel aromatu np. migdałowego

lukier:
szklanka cukru pudru
łyżka gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Babka Drożdżowa

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem ( temp. mleka max. 60 stopni C.) Zakryć ściereczką i odłożyć na ok 5 min. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, gdy "napęcznieją" obsypujemy je mąką.

    Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodać pozostałe składniki wraz z drożdżami, mieszać łyżką (najlepiej drewnianą) lub mikserem końcówkami do ciasta drożdżowego (haki) przez ok. 5 minut. Próbujemy napuścić jak najwięcej powietrza do ciasta. Na końcu wlewamy masło i mieszamy jeszcze chwilę.

    Teraz liczy się czas i cierpliwość:) Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, nie zaglądamy pod ściereczkę, tylko cierpliwie czekamy. Jeśli używacie tradycyjnej blachy to wysmarujcie ją masłem i posypcie kaszą manną, formy silikonowej się nie smaruje. Ciasto przekładamy na blaszkę u mnie ma średnicę ok 23cm. i znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 c i pieczemy ok 25-30min. Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik i jeszcze chwilę trzymam w piekarniku, potem wyjmuję z piekarnika i z formy silikonowej, z której łatwo wychodzi dzięki "giętkości" i elastyczności silikonu.
  • 2. Babkę lukrujemy i gotowe:)

Porady

Lukier - Zamiast wody można dodać sok z połówki cytryny. Lukier nie może być zbyt gęsty ani rzadki, więc dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dolewam wody lub dosypuje cukru pudru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebakaliebabkadrożdżowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowa babka z brzoskwiniami

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowa babka z brzoskwiniami

Bardzo smaczna drożdżowa babka...

Babka drożdżowa z makiem

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Babka drożdżowa z makiem

Babka drożdżowa z makiem i jagodami...

Babka drożdżowo-makowa

Dodane przez: bogusia82

Babka drożdżowo-makowa

Zamiast tradycyjnego makowca możemy...

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

Dodane przez: martula85

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka to obowiązkowe ciasto na...

babka

Dodane przez: Kasja1986

Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej...

Babka drożdżowa, z rodzynkami i...

image-0k1h1nt

Dodane przez: monika016

Drożdżowa babka makowa

Tradycyjny, drożdżowy makowiec...