Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

Wyjątkowo puszysta babka. Idealna do herbaty, kawy, kakao. Babka jest półsłodka, więc ja dodatkowo smaruje ją ulubionymi konfiturami :)

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    50g świeżych drożdży
    5 żółtek
    1 jajko
    szczypta soli
    szklanka mleka
    pół szklanki cukru
    125 g margaryny
    opakowanie cukru waniliowego
    garść rodzynek

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka drożdżowa 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Drożdże pokruszyć z łyżką cukru i łyżką mąki, dodać pół szklanki letniego mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka z jajkiem, pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiać ciasto a następnie dodać margarynę. Chwilę wyrabiać, dodać rodzynki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Babka drożdżowa 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Odstawić jeszcze dodatkowo na 15 min pod przykryciem. Piec ok 30 min w temperaturze 170 stopni ''do suchego patyczka''.
  • Babka drożdżowa 3. Upieczoną babkę wyjąć z formy i studzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy