Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić i ostudzić. Drożdże pokruszyć z łyżką cukru i łyżką mąki, dodać pół szklanki letniego mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka z jajkiem, pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiać ciasto a następnie dodać margarynę. Chwilę wyrabiać, dodać rodzynki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Odstawić jeszcze dodatkowo na 15 min pod przykryciem. Piec ok 30 min w temperaturze 170 stopni ''do suchego patyczka''.
3.Upieczoną babkę wyjąć z formy i studzić na kratce.
Komentarze