babka drożdżowa

  • wyświetlono: 174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

idealna babka na niedzielną kawę

tatalia
  • 180min

Składniki

• Ok 1 kg mąki,
• 1/2 kost drożdży
• 1 szkl mleka
• 3/4 szkl cukru
• 1 olejek cytrynowy
• 100g skórki pomarańczowej
• 100g rodzynek
• 1/2 kost masła
• 1/2 szkl oleju rzepakowego
• 4 żółtka

Sposób przygotowania przepisu:

babka drożdżowa

  • 1. Drożdże zalać letnim mlekiem dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
    Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.
  • 2. Do miski włożyć masło, olej, resztę cukru, olejek cytrynowy i żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Połączyć to z zaczynem. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową oraz mąkę. Wszystko wyrobić.
  • 3. Ciasto przełożyć do formy, do połowy wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 min w temp 180 stopni.

Porady

do babki można dodać bakalie wg własnego uznania

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylarodzynkidrożdżeBabka wielkanocnababkaskórka pomarańczowaZaczynolejek cytrynowybabka drożdżowaPokochaj_olej_rzepakowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowa babka z brzoskwiniami

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowa babka z brzoskwiniami

Bardzo smaczna drożdżowa babka...

Babka drożdżowa z makiem

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Babka drożdżowa z makiem

Babka drożdżowa z makiem i jagodami...

Babka drożdżowo-makowa

Dodane przez: bogusia82

Babka drożdżowo-makowa

Zamiast tradycyjnego makowca możemy...

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

Dodane przez: martula85

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka to obowiązkowe ciasto na...

babka

Dodane przez: Kasja1986

Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej...

Babka drożdżowa, z rodzynkami i...

Babka strucelka

Dodane przez: juchab

Babka strucelka drożdżowo – makowa

Niezwykle miękka i delikatna w...