Babka czekoladowo-kokosowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest bardzo smaczne i kolorowe. Polecam przepis :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 10 białek,
    - 4 jajka,
    - 3 szklanki (250ml) mąki pszennej,
    - 2 szklanki cukru kryształu,
    - 1,5 szklanki oleju rzepakowego,
    - 8 łyżek wody,
    - 400g białego sera półtłustego,
    - 6 łyżek kakao,
    - 6 łyżek wiórek kokosowych,
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
    - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
    - 1 łyżeczka kurkumy,
    - szczypta soli.
    Dodatkowo papier do wyłożenia, tłuszcz do posmarowania i bułka tarta do posypania 2 blaszek o wym. 12x30.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka czekoladowo-kokosowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka czekoladowo-kokosowo-serowa 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Ser mielimy dwukrotnie. Jajka miksujemy z 0,5 szklanki cukru i kurkumą. Masę jajeczną oraz budyń dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.
    Białka (14 szt.) z dodatkiem soli ubijamy na sztywno.
    Dodajemy stopniowo cukier (1,5 szklanki), po troszeczku wody i oleju, cały czas ubijamy.
    Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ubitych białek. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto dzielimy na pół. Do jednej dodajemy przesiane kakao, do drugiej kokos i delikatnie mieszamy.
    Do wyłożonych papierem, natartych tłuszczem i posypanych bułką tartą blaszek wykładamy na spód 3/4 ciemnego ciasta, na środek białe i serowe, i na wierzch pozostałe ciemne.
    Babki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 60 min.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować