Babka czekoladowo-kokosowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek.
Ser mielimy dwukrotnie. Jajka miksujemy z 0,5 szklanki cukru i kurkumą. Masę jajeczną oraz budyń dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.
Białka (14 szt.) z dodatkiem soli ubijamy na sztywno.
Dodajemy stopniowo cukier (1,5 szklanki), po troszeczku wody i oleju, cały czas ubijamy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ubitych białek. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej dodajemy przesiane kakao, do drugiej kokos i delikatnie mieszamy.
Do wyłożonych papierem, natartych tłuszczem i posypanych bułką tartą blaszek wykładamy na spód 3/4 ciemnego ciasta, na środek białe i serowe, i na wierzch pozostałe ciemne.
Babki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 60 min.
Porady
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Komentarze