Babka czekoladowo-kokosowa

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Zapraszam na babkę o dwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:).

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka L
    150ml mleka
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 czubate łyżki kakao
    4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania
    1 tabliczka mlecznej czekolady

Babka czekoladowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3. Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę kakaową a na nią masę kokosową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy