Babka czekoladowa z likierem

5 (158 ocen)

Wkrótce święta i na pewno będziecie szukać nowych przepisów. Mam dla was propozycję na czekoladową babkę z dodatkiem likieru czekoladowego. Babka jest wilgotna z wyczuwalną nutą likieru. Z pewnością zaskoczycie nią gości lub domowników.

Składniki:


  • 4 jajka
    3/4 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1,5 szkl oleju rzepakowego
    1 szkl likieru czekoladowego
    1 czekolada biała
    ozdobne kuleczki
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka czekoladowa z likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Z mąki odjąć 2 łyżki mąki, dodać kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian mąkę i olej. Na końcu wlać likier czekoladowy i chwilkę miksować. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Zimną babkę z wierzchu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać ozdobnymi kuleczkami.
    Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tarta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

3.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka z budyniów

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka czekoladowa

To może cię zainteresować