Babka cytrynowo makowa z szafranowym lukrem

0 (0 ocen)

Pyszna babka cytrynowa z makiem polana lukrem z szafranem. Wyjątkowa babka na wyjątkowe Święta :)

Składniki:

  • 120 g masła plus dodatkowo do wysmarowania foremki na babkę
    2 cytryny
    1 limonka
    225 g drobnego cukru do wypieków plus 3 łyżki do syropu cytrynowego
    3 duże jajka
    200 g mąki pszennej tortowej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki jogurtu greckiego
    około 3/4 szklanki cukru pudru
    solidna szczypta szafranu
    1 łyżka suchego maku
    kandyzowana skorka z cytryny i limonki do posypania lukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowo makowa z szafranowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sok z szafranem 1. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    1 cytrynę i limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę, którą dodamy później do ciasta.
    Do kubka włożyć szafran i wcisnąć sok z polowy cytryny i polowy limonki. Odstawić, od czasu do czasy zamieszać.
  • ciasto 2. Masło utrzeć z dodatkiem cukru, gdy będzie pulchne dodać skórkę z cytryn, jajka, Cały czas miksować na małych obrotach. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt , mak oraz sok z polowy limonki i cytryny.. Gdy składniki się połączą ciasto wylać do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec przez około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • babka 3. Gdy ciasto będzie w piekarniku, na około 10 minut przed wyciągnięciem, do rondelka wcisnąć sok z pozostałej cytryny, dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Gotować chwilę na małym ogniu by syrop troszkę zgęstniał.
    Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć z blaszki. Patyczkiem zrobić kilka dziurek i wlać do nich syrop, pozostałym syropem polać całą, ciepłą jeszcze babkę.
    Gdy szafran zabarwi sok z cytryny, dosypać cukier puder i wymieszać by powstał lukier. Powstanie ładny, żółty kolor.
    Gdy babka wystygnie polewamy ją lukrem szafranowym, który nie tylko pięknie wygląda ale również ma bardzo dobry smak.
  • babka 4. Na końcu ozdabiamy naszą Wielkanocną Babkę kandyzowaną skórką z cytryny i limonki.
    Smacznego :)

Porady

Babka długo smakuje tak jak w chwili upieczenia wiec można ja upiec na dzień, dwa przed Świętami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować