Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To jedna z najlepszych babek i naprawdę jestem dumna z tej autorskiej receptury. Ciasto sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko w święta. Mocno chałwowy smak świetne komponuje się z rześką, cytrynową nutą! Babka jest lekko wilgotna o przyjemnej konsystencji...

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 8,5 x 27 cm)
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru (około 120g)
    1 szklanka mąki pszennej (około 160g)
    1,5 opakowania kisielu o smaku cytrynowym (60g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenie (płaska)
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki startej skórki cytrynowej
    Dodatkowo:
    200g chałwy
    Polewa:
    50g chałwy
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kisielami, proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową.
    Żółtka z cukrem utrzeć do białości i nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlać olej z mlekiem oraz sok z cytryny.
    Następnie należy dodać składniki suche.
    Całość wymieszać na jednolitą konsystencję oraz delikatnie połączyć z uprzednio ubitą pianą z białek.
    Na końcu wmieszać pokruszoną chałwę.
    Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 60-65 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    Przygotować polewę.
    Do niewielkiego garnuszka wlać mleko i dodać rozdrobnioną chałwę.
    Całość mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej polewy.
    Ostudzoną babkę polać polewą i udekorować według uznania.
    (Wierzch dodatkowo posypałam kawałkami chałwy i czarnym sezamem.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować