Babka cytrynowa z " Limoncello"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babeczka idealna na powitanie wiosny,jednak bez wzgledu na czas i pogode,na pewno poprawi humor kazdemu-kolory potrafia zdzialac cuda.Przepis zawiera likier cytrynowy "Limoncello" ktory nadaje ciastu bardziej wyrazisty ,cytrynowy smak,poza tym babka jest dardzo wilgotna i delikatna.

  • 60 min

Składniki:

  • .5 jajek ( u mnie duze )
    .1 i 1/2 szklanki maki
    .1 szklanka cukru
    .1 duzy kisiel cytrynowy ( bez cukru )
    .1 kostka margaryny
    .3 lyzeczki proszku do pieczenia
    .sok z polowy cytryny
    .skorka otarta z calej cytryny
    .5 lyzek "Limoncello "

Babka cytrynowa z " limoncello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wkladamy pokrojona ,miekka margaryne,dodajemy cukier i miksujemy,powoli dodajemy po jednym jajku ( kazde miksujemy kilka minut ),naprzemian wlewajac porcje soku z cytryny.
  • 2. Make przesiewamy z kislem i proszkiem do pieczenia,ciagle miksujac dodajemy make ,potem skorke z cytryny i na koniec likier " Limoncello ".
  • 3. Mase przelewamy do formy wysmarowanej dokladnie maslem i wysypanej bulka tarta.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 45 min.
  • 5. Wystudzona babke,posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy