REKLAMA

Babka cytrynowa - taką babkę każdy potrafi zrobić

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 176 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Prosty przepis na babkę cytrynową (na formę do babki z kominem śr. 22-24 cm). Babka jest pulchna i wilgotna. Idealna do popołudniowej kawki, a zrobisz ją bardzo łatwo.

opublikowany: 13.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka rozm L
    180 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej typ 480
    70 g maki ziemniaczanej
    200 g masła
    1 cytryna
    3/4 szklanki cukru
    1 op. cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki wody
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

    Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok.

    Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

    Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić.

    Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę.

    Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu.

    Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
  • 2. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

    Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia.

    Polecam, bo babeczka jest przepyszna w smaku.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Czarek Czarek

Babka cytrynowa

Wilgotna babka, mocno cytrynowa.

kategoria: Ciasta babki opublikowany: 14.06.2018 | wyświetlono: 4710 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE