-pół kostki margaryny
- szklanka cukru
-4 duże jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 kisiele cytrynowe
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat cytrynowy
- jogurt naturalny - 200 g
LUKIER:
- sok z połowy cytryny
- szklanka cukru pudru
- kolorowa posypka do ozdoby
Sposób przygotowania przepisu:
Babka cytrynowa
1.
Margarynę utrzeć z cukrem, aromatem i skórką z cytryny. Dodawać do jednym jajku. Wsypać kisiele, a następnie przesiać suche składniki. Doprawić masę szczyptą soli, a następnie dodać sok z cytryny i jogurt.
2.
Masę przelać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub maką i piec przez 45-55 minut w 180 stopniach.
3.
Gotową babkę wyjąć z formy i studzić na kratce.
4.
Składniki na lukier wymieszać i wylać na babkę, a zanim zastygnie można dodatkowo ozdobić wierzch kolorową posypką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze