Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 1504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

przepis na aromatyczną i wilgotną babkę - mój 7 letni siostrzeniec zjadł 6 kawałków na raz, co daje gwarancję smaku :)

karola89
  • 70min

Składniki

-pół kostki margaryny
- szklanka cukru
-4 duże jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 kisiele cytrynowe
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat cytrynowy
- jogurt naturalny - 200 g

LUKIER:
- sok z połowy cytryny
- szklanka cukru pudru

- kolorowa posypka do ozdoby

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, aromatem i skórką z cytryny. Dodawać do jednym jajku. Wsypać kisiele, a następnie przesiać suche składniki. Doprawić masę szczyptą soli, a następnie dodać sok z cytryny i jogurt.
  • 2. Masę przelać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub maką i piec przez 45-55 minut w 180 stopniach.
  • 3. Gotową babkę wyjąć z formy i studzić na kratce.
  • 4. Składniki na lukier wymieszać i wylać na babkę, a zanim zastygnie można dodatkowo ozdobić wierzch kolorową posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaBabka wielkanocnababkaforma z kominem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Skotka

Babka cytrynowa

Babka ta jest idealnym ciastem...

image-13vrobw

Dodane przez: justyynkaa99

Babka cytrynowa

Bardzo lubię ten przepis... Babka...