Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 55 min

Bardzo lubię ten przepis... Babka nie jest sucha a jej cytrynowo-pomarańczowy smak jest przyjemny dla podniebienia;)

  • 55 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    6 jajek
    90 g mąki ziemniaczanej
    200 g cukru
    1 kostka masła
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sok z całej cytryny
    skórka starta z 1 pomarańczy
    1 szkl. cukru pudru
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego
    kilka srebrnych kuleczek do dekoracji

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem aż podwoją objętość. Przesiać do masy połączone obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać...
    Nadal miksując dodawać stopniowo miękkie masło, cukier wanilinowy i sok z połowy cytryny.
    Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 170 st. C. Cukier puder wsypujemy do naczynia dodajemy sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy by nie pozostawić grudek gdy lukier będzie gładki dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego (ja dodałam naprawdę odrobinę na końcówce wykałaczki). Wystudzone ciasto dekorujemy czerwonym lukrem i srebrnymi kuleczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy