Bardzo lubię ten przepis... Babka nie jest sucha a jej cytrynowo-pomarańczowy smak jest przyjemny dla podniebienia;)
55 min
Składniki:
200 g mąki pszennej
6 jajek
90 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
1 kostka masła
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z całej cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy
1 szkl. cukru pudru
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
kilka srebrnych kuleczek do dekoracji
Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem aż podwoją objętość. Przesiać do masy połączone obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać...
Nadal miksując dodawać stopniowo miękkie masło, cukier wanilinowy i sok z połowy cytryny.
Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 170 st. C. Cukier puder wsypujemy do naczynia dodajemy sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy by nie pozostawić grudek gdy lukier będzie gładki dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego (ja dodałam naprawdę odrobinę na końcówce wykałaczki). Wystudzone ciasto dekorujemy czerwonym lukrem i srebrnymi kuleczkami.
Komentarze