Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 961 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Babka jest pulchna i mocno cytrynowa.

lilaaaaa
  • 60min

Składniki

5 jajek
1,5 szk. cukru
1 szk. mąki pszennej
1/2 szk. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk. oleju
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • image-19317nb1. Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę z cytryny olej i sok z cytryny. wymieszaj dokładnie mikserem. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu przez ok. 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Porady

Gotową babkę można posypać cukrem pudrem i otartą skórką np. z pomarańczy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieMama mnie nauczyłaWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: kasiunia

Babka cytrynowa

Bardzo lubię ciasta cytrynowe....

Najlepsza babka cytrynowa

Dodane przez: Kloruś

Najlepsza babka cytrynowa

Najlepsza babka jaka jadłam. Wilgotna,...

Babka cytrynowa na białkach

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na białkach

Puszysta, delikatna babka cytrynowa....

Cytrynowa babka

Dodane przez: mariwanna

Cytrynowa babka

Lekka, puszysta babka o wyraźnym,...

Cytrynowa babka ucierana

Dodane przez: Ocia2507

Cytrynowa babka ucierana

Szybka ucierana babka cytrynowa,...

image-20jgjlj

Dodane przez: agarybak76

Cytrynowa babka z serem

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE