Babka cytrynowa

4.51 (160 ocen)

  • 60 min

Babka jest pulchna i mocno cytrynowa.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szk. cukru
    1 szk. mąki pszennej
    1/2 szk. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szk. oleju
    sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19317nb 1. Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę z cytryny olej i sok z cytryny. wymieszaj dokładnie mikserem. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu przez ok. 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Porady

Gotową babkę można posypać cukrem pudrem i otartą skórką np. z pomarańczy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować