5 jajek
1,5 szk. cukru
1 szk. mąki pszennej
1/2 szk. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk. oleju
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę z cytryny olej i sok z cytryny. wymieszaj dokładnie mikserem. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu przez ok. 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Porady
Gotową babkę można posypać cukrem pudrem i otartą skórką np. z pomarańczy
Komentarze