Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

Moja ulubiona, z ucieranego ciasta. Co roku obecna na naszym wielkanocnym stole, polecam :)

Składniki:



  • 250 g mąki pszennej lub tortowej
    220 g margaryny
    180 g cukru
    4 jajka
    sok z połowy dużej cytryny
    łyżka startej skórki z cytryny
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, sokiem i skórką z cytryny.

    Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

    Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą.

    Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy