Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dobry wieczór kochani mam dziś nerwy na maksa. A wiecie dlaczego ? Piekłam dwa razy chleb z przepisu bloga Ania gotuje chleb na proszku do pieczenia i za każdym razem wyszedł zakalec, to jakaś masakra. Tak się zdenerwowałam że wymyśliłam sobie babkę, mówię jak i to mi nie wyjdzie to więcej nic nie będę piekła. Ale o dziwo wyszła przepyszna i bardzo szybko się ja robi, a znikła szybciej niż się spodziewałam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,

    1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 szklanki mąki pszennej ( dałam mąkę Szymanowska typ 480 ),

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka sody,

    1 szklanka oleju,

    0,5 szklanki mleka,

    5 - 6 łyżek soku z cytryny,

    1,5 cytryny ( skórka ).



    dodatkowo :

    cukier puder.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier. Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę czyli tak zwany kogel - mogel.
  • babka 2. Gdy mamy już zmiksowane jajka z cukrem, wsypać do masy jajecznej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wlać olej, mleko, sok z cytryny oraz dodać startą na drobnych oczkach skórkę z cytryn ( z półtorej cytryny ). Całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • babka 3. Przygotowane ciasto przelać do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną tartą bułką. Ciasto pozostawić w blaszce do czasu rozgrzania się piekarnika będzie widoczna gołym okiem praca ciasta czyli pracujące bąbelki.
  • babka 4. Do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni wstawić pracujące ciasto i piec 45 - 50 minut, w zależności od piekarnika a najlepiej sprawdzić gdy patyczek jest suchy to ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu studzić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie je wyjąć i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub chłodne polukrować ( ja osobiście nie lubię lukru ). Gdy już całkiem ciasto ostygnie oddzielić je od papieru.
  • babka 5. Upieczoną babkę podałam mi i mężowi z kawką a dzieci jadły ja z gorącym kakaem. Ta babka idealnie nadaje się dla gości których się spodziewamy jak również dla rodziny. Zapach pieczonej babki a raczej cytryny roznosił się po całym domu tak że nie mogliśmy się już doczekać. Z całej babki zostało mniej niż połowa to chyba o czymś świadczy czyż nie?
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować