Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka w przygotowaniu i smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    sok z 1 cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła
    1 kieliszek wódki
    1 cukier waniliowy

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, żółtka i cukier utrzeć mikserem na puszysta masę. Ciągle miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wódkę i sok z cytryny.
  • 2. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać wszystko łyżką.
  • 3. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kasza manną. Piec ok. 45 min w temp. 170 st. C.
  • 4. Wystudzona babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Komentarze

Podobne przepisy