BABKA CYTRYNOWA

5 (191 ocen)

  • 60 min

Aromatyczna,niezwykle pachnie i niezwykle smakuje,prawdziwa cytrynka zaklęta w cieście.Polecam nie tylko na święta

  • 60 min

Składniki:

  • 120g miękkiego masła
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    skórka starta z 1 cytryny
    200 g mąki
    2 jajka
    0,7 szkl.cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szkl joguru naturalnego
    2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)
    lukier:woda i cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieramy 1. Masło ucieramy zcukrem,skóka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.
  • miksujemy 2. Stppniowo dodajemy jajka,cały czas ucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Nastę[pnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i mikujsemy do połaczenia się składników.
  • wylewamy do wysmarowanej formy 3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.
  • upieczona babka 4. Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować