Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Do kawy natomiast mam taki skromny, bardzo aromatyczny dodatek. Tym razem babka cytrynowa z żurawiną i skórką pomarańczową. Aromat roznosi się po całym mieszkaniu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 margaryna do pieczenia
    niepełna szklanka cukru
    4 jaja
    2 szklanki mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cytryna
    garść suszonej żurawiny i skórki pomarańczowej
    kilka kropli aromatu śmietankowego
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka cytrynowa 1. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę na tarce i wycisnąć sok. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dalej ubijać mikserem do połączenia składników. Masa może się delikatnie zważyć, ale to nie ma wpływu na całość.Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać skórkę z cytryny wymieszaną z sokiem i olejkiem, wymieszać. Na końcu dodać jeszcze jedną szklankę mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wyłożyć do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić babkę na 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować