Babka cytrynowa

5 (195 ocen)

Pyszna, delikatna i puszysta. Doskonała nie tylko w święta ale też do popołudniowej kawki.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    20 dag cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 cytryna
    25 dag masła

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    odrobina wody
    barwnik spożywczy żółty

    Zielone wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy.

  • 2. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować