Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

prosta babka o smaku cytryny....

Składniki

CIASTO:
Margaryna – 25 dag
Żółtka – 5 szt
Białka – 5 szt
Cukier puder – 20 dag
Sok i skórka z cytryny
Mąka ziemniaczana – 25 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki
LUKIER:
Cukier puder –10 dag
Sok z cytryny –1-2 lyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
    Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
    Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Skotka

Babka cytrynowa

Babka ta jest idealnym ciastem...

image-13vrobw

Dodane przez: justyynkaa99

Babka cytrynowa

Bardzo lubię ten przepis... Babka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE