Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

prosta babka o smaku cytryny....

Składniki:

  • CIASTO:
    Margaryna – 25 dag
    Żółtka – 5 szt
    Białka – 5 szt
    Cukier puder – 20 dag
    Sok i skórka z cytryny
    Mąka ziemniaczana – 25 dag
    Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki
    LUKIER:
    Cukier puder –10 dag
    Sok z cytryny –1-2 lyżki

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
    Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
    Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy