Babka cytrynowa

5 (151 ocen)

Babka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne.

Składniki:

  • 8 jajek

    300 gram maki pszennej

    350 gram cukru

    1 kostka margaryny

    sok i skórka otarta z jednej cytryny

    1 duży aromat cytrynowy

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    posypka cukrowa

    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babki Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno,ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margaryną,skórką i sok z cytryny oraz aromat cytrynowy.Ucieramy wszystko na gładką masę.
  • 2. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczona i ostudzona babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dekorujemy dowolną posypką cukrową.

Porady

Zamiast polewy możemy babke polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować