Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 1834 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 2

Babka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne.

bogusia82

Składniki

8 jajek

300 gram maki pszennej

350 gram cukru

1 kostka margaryny

sok i skórka otarta z jednej cytryny

1 duży aromat cytrynowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

posypka cukrowa

tłuszcz do wysmarowania formy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Białka ubijamy na sztywno,ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margaryną,skórką i sok z cytryny oraz aromat cytrynowy.Ucieramy wszystko na gładką masę.
  • 2. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczona i ostudzona babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dekorujemy dowolną posypką cukrową.

Porady

Zamiast polewy możemy babke polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaDeserbabkado kawycoś słodkiegoświęta wielkanocneśniadanie wielkanocnebabka cytrynowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Skotka

Babka cytrynowa

Babka ta jest idealnym ciastem...