Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 570 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka jest mocno cytrynowa i bardzo smaczna.

uuuuuunazwy-1
  • 12 porcje
  • 40min

Składniki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

250 g mąki pszennej

250 g cukru

250 g margaryny Kasia

5 jajek

skórka z 2 cytryn

sok z 1 cytryny

żółty barwnik spożywczy



Lukier:

sok z 1/2 cytryny

cukier puder

Dodatkowo:

forma do babki o poj. 2 litrów

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

    2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

    3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy żółty barwnik i mieszamy

    4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasta naprzemiennie . Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

    5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cytrynaWielkanocświętababka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Mleczna babka cytrynowa

Babka ma niezwykły mleczny smak...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

Babka cytrynowa

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka cytrynowa

Ciasto dla fanów cytrusowych smaków....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE