Babka Cytrynka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka ta zawsze się udaje i jest pyszna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    360 g mąki pszennej
    3/4 szklanki wody
    opakowanie cukru waniliowego
    1 1/4 cukru
    2 łyżeczki kakao
    2 kisiele cytrynowe
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    polewa lub lukier

Babka cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy po łyżce roztopionej margaryny i wodę.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kisiel.
  • 3. Białka ubijamy na pianę. Dzielimy na 2 części i dodajemy do mas.
  • 4. Ciasto przelewamy do formy na babkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewa lub lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy