Babka "Cytrynka"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wypiek wprost idealny do rozmów przy kawce :), a w dodatku ta dość wilgotna babka zaspokoi wymagania niejednego łasucha!

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    50 g miękkiej margaryny do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    2 duże jajka
    0,5 szklanki mleka
    0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    skórka otarta z jednej cytryny
    szczypta soli
    lukier cytrynowy( cukier puder + sok z cytryny)

Babka "cytrynka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić margarynę z olejem. Dodać cukier, ponownie dokładnie ubić. Wbić po jednym jajku.
  • 2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  • 3. Dodawać na zmianę do ciasta mąkę na zmianę z mlekiem mieszając w międzyczasie, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Dodać aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny, wymieszać.
  • 5. Ciasto przelać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej odrobiną bułki tartej formy.
  • 6. Piec ok. 45 minut w temp. 170°C.
  • Babka cytrynowa 7. Gotową babkę ostudzić i polukrować....

Porady

1. Przepis jest na keksówkę, lecz jeśli ktoś nie ma, równie dobrze można ją zastąpić jakąkolwiek inną dość małą formą, jak w moim przypadku,.... 2. Można zrobić ciasto z dwóch porcji i wówczas użyć formy do zwykłej babki.... 3.Zamiast skórki z cytryny można wykorzystać skórkę z innych cytrusów, np. pomarańczy, limonki...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy