Babka cukiniowa z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszna i pulchna babka cukiniowa z dodatkiem jeżyn

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g cukinii
    1/2 szklanki cukru
    150 g miękkiego masła
    1 łyżeczka cynamonu
    3 jajka
    200 g mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    75 g mielonych orzechów włoskich
    50 g jeżyn
    1 łyżeczka mąki do posypania jeżyn
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cukiniowa z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące . Cukinię umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem na puch,cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać cynamon, przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować. Do masy dodać zmielone orzechy oraz cukinie i dokładnie wymieszać. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy na babkę( silikonowej nie trzeba natłuszczać) wlać 2/3 ciasta, ułożyć jeżyny i przykryć resztą ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 C, ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować