Babka Caffe Latte

4.51 (194 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia!

Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało.

Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła

    3/4 szkl cukru

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    75 ml mleka

    4 jajka

    350 g mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    3 łyżeczki kakao


    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki

Babka caffe latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!


    Masło zmiksować z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko. Utartą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao.

    Foremkę (8x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto kakaowe, kawowe a na górę waniliowe. Ciasto naciąć nożem przez środek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 50 minut, do tzw suchego patyczka.

    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować