babka buraczkowa

0 (0 ocen)

Pulchna babka z dodatkiem buraków ćwikłowych :-))

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    25 dag miękkiego masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    10 dag surowego buraka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Ciasto

Babka buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Burak zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sól, wymieszaj łyżką. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj do masy po jednym jajku. Gdy składniki ciasta dokładnie się połączą, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj starty burak, wymieszaj łyżką.
  • 2. Podłużną formę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasne ciasto a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wylej ciasto z burakiem. Widelcem zrób w cieście zygzaki. Piekarnik nagrzej do temp. 180*C. Wstaw formę z ciastem. Piecz 70 - 80 min. do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wyjmij z formy i wystudź na kratce. Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.

Porady

Polecałabym dodać do ciasta z burakami szczyptę czerwonego barwnika by uzyskać czerwony kolor ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować