Babka budyniowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka z budyniami czekoladowymi i rodzynkami z rumu. Delikatna, krucha i dekoracyjna. Słodki dodatek na świąteczny stół lub na imprezę.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Forma z kominem
    Szklanka o pojemności 250 ml
    ¾ szklanki mąki tortowej, przesianej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki drobnego cukru
    4 duże jajka
    ¾ szklanki oleju
    4 budynie czekoladowe bez cukru- 4x40 g
    Tłuszcz do formy
    3 łyżki rodzynek
    3 łyżki rumu
    Szczypta soli
    Do dekoracji:
    1 czekolada deserowa – 100 g
    3 łyżki mleka
    Posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z budyniem

Babka budyniowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki zalać rumem, odstawić na kilka minut, następnie osączyć na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, delikatnie wymieszać. Proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Do utartej masy dodawać składniki sypkie, delikatnie mieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Na koniec dodać osączone rodzynki, wymieszać. Natłuścić formę do babki, wylać ciasto, wyrównać, piec w temp. 180 stopni 50 minut do suchego patyczka. Wystudzoną babkę polać rozpuszczoną czekoladą w mleku, posypać posypką czekoladową.

Porady

1. do babki można dodać 1-2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować