Babka z budyniami czekoladowymi i rodzynkami z rumu. Delikatna, krucha i dekoracyjna. Słodki dodatek na świąteczny stół lub na imprezę.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
Forma z kominem
Szklanka o pojemności 250 ml
¾ szklanki mąki tortowej, przesianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
4 duże jajka
¾ szklanki oleju
4 budynie czekoladowe bez cukru- 4x40 g
Tłuszcz do formy
3 łyżki rodzynek
3 łyżki rumu
Szczypta soli
Do dekoracji:
1 czekolada deserowa – 100 g
3 łyżki mleka
Posypka czekoladowa
Babka budyniowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: rodzynki zalać rumem, odstawić na kilka minut, następnie osączyć na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, delikatnie wymieszać. Proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Do utartej masy dodawać składniki sypkie, delikatnie mieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Na koniec dodać osączone rodzynki, wymieszać. Natłuścić formę do babki, wylać ciasto, wyrównać, piec w temp. 180 stopni 50 minut do suchego patyczka. Wystudzoną babkę polać rozpuszczoną czekoladą w mleku, posypać posypką czekoladową.
Porady
1. do babki można dodać 1-2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady.
Komentarze