Babka budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować foremkę z kominkiem. Natłuścić i wysypać bułką tartą.
2.Przygotować budynie.
3.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku, zmiksować.Mikser przełączyć na najniższe obroty. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do piecz, oraz śmietankę.Zmiksować do połączenia składników.
Ciasto rozdzielić do trzech misek. Do jednej dodać budyń cytrynowy, wymieszać . Następnie do drugiego ciasta dodać budyń malinowy,(dodałam jeszcze szczyptę czerwonego barwnika jadalnego) wymieszać . Do ostatniej części ciasta dodać budyń czekoladowy i wymieszać.
4.Do foremki wylać jasne ciasto.
5.Potem wylać różowe ciasto.
6.Na koniec wylać ciemne ciasto.
7.Piekarnik rozgrzać do 175* i piec babkę ok.45-55 min.(sprawdzić patyczkiem) Po upieczeniu, babkę wyłożyć, obracając na ściereczkę.
8.Po przestygnięciu, polać za nitką rozpuszczoną czekoladą.Nożna polać lukrem cytrynowym i posypać płatkami migdałowymi.Albo oprószyć tylko cukrem pudrem.
Komentarze