BABKA BUDYNIOWA

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Babka trójkolorowa z budyniami, bardzo dobra.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 i 1/2 szklanki mąki
    -1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 %
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 budyń cytrynowy
    -1 budyń malinowy
    -1 budyń czekoladowy

    dekoracja:
    -czekolada ciemna
    -czekolada biała
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana foremka 1. Przygotować foremkę z kominkiem. Natłuścić i wysypać bułką tartą.
  • budynie 2. Przygotować budynie.
  • ciasto rozdzielone 3. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku, zmiksować.Mikser przełączyć na najniższe obroty. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do piecz, oraz śmietankę.Zmiksować do połączenia składników.
    Ciasto rozdzielić do trzech misek. Do jednej dodać budyń cytrynowy, wymieszać . Następnie do drugiego ciasta dodać budyń malinowy,(dodałam jeszcze szczyptę czerwonego barwnika jadalnego) wymieszać . Do ostatniej części ciasta dodać budyń czekoladowy i wymieszać.
  • jasne ciasto 4. Do foremki wylać jasne ciasto.
  • ciasto różowe 5. Potem wylać różowe ciasto.
  • ciasto kakaowe 6. Na koniec wylać ciemne ciasto.
  • studzenie 7. Piekarnik rozgrzać do 175* i piec babkę ok.45-55 min.(sprawdzić patyczkiem) Po upieczeniu, babkę wyłożyć, obracając na ściereczkę.
  • polewa 8. Po przestygnięciu, polać za nitką rozpuszczoną czekoladą.Nożna polać lukrem cytrynowym i posypać płatkami migdałowymi.Albo oprószyć tylko cukrem pudrem.
  • gotowe 9. Przełożyć na paterę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować