Babka budniowa

  • wyświetlono: 5356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moje ostatnie odkrycie, babka budniowa. Natknęłam się na nią w internecie. Zaciekawiła mnie i zaczęłam szukać i czytać różne przepisy. Jest tego trochę, do wyboru. Są nawet takie bez mąki, na samych budyniach. Tak więc poczytałam i zrobiłam swoją. Powiem tylko, że jest pyszna, wilgotna i ma delikatny budyniowy posmak.

IMG_20190613_095635
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej, tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki oleju
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Babka budniowa

  • Babka budniowa1. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budynie.
    Wlać olej. Zmiksować.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta.
    Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
    Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i mleko.
    Zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto.
  • Babka budniowa2. Piec w temperaturze 180 stopni, 50-55 minut.
    Po wystudzeniu, dowolnie udekorować.
    Ja zrobiłam polewę czekoladową i posypałam, posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
    Można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobabka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka budyniowa

Dodane przez: Wiktoria Danielczyk

Babka budyniowa

Lekka i puszysta babka. Idealna...

Kakaowa babka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kakaowa babka

Przepis znaleziony w starym zeszycie-babeczka...

Babka Maślankowa

Dodane przez: Elpe

Babka maślankowa

Delikatna, aromatyczna nie za słodka...

Babka mleczna

Dodane przez: Kasia_S

Babka mleczna

stary, sprawdzony przepis, który...

babka smietankowa

Dodane przez: lucyna19

Babka śmietankowa

Babka o delikatnym śmietankowym...

Babka cytrynowa

Dodane przez: zrobtosmacznie

MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA

Babka jest miękka, wilgotna w środku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE