Babka budniowa

4.5 (190 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje ostatnie odkrycie, babka budniowa. Natknęłam się na nią w internecie.
Zaciekawiła mnie i zaczęłam szukać i czytać różne przepisy. Jest tego trochę, do wyboru.
Są nawet takie bez mąki, na samych budyniach.
Tak więc poczytałam i zrobiłam swoją. Powiem tylko, że jest pyszna, wilgotna i ma delikatny budyniowy posmak.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej, tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka budniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka budniowa 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budynie.
    Wlać olej. Zmiksować.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta.
    Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
    Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i mleko.
    Zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto.
  • Babka budniowa 2. Piec w temperaturze 180 stopni, 50-55 minut.
    Po wystudzeniu, dowolnie udekorować.
    Ja zrobiłam polewę czekoladową i posypałam, posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
    Można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

4.38 (256 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka serowo-kakaowa

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka cytrynowo-jogurtowa

izaa_a bardzo smaczna i wilgotna babka 50 min

To może cię zainteresować