Babka błyskawiczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę,dodać obie mąki i proszek do pieczenia.Wlać roztopione i trochę ostudzone masło.Wszystko wymieszać mikserem do połączenia.
2.Formę na babkę,wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta,a do reszty dodać kakao i wymieszać.Masę kakaową wlać na jasne ciasto.
3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C termoobieg i piec ok. 30 minut - do tzw. suchego patyczka.
4.Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polać go polewą czekoladową: W garnku podgrzać mleko,wrzucić czekoladę i lekko podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.
Smacznego :)
Porady
Do ciasta przed pieczeniem można dodać np. aromat lub skórkę pomarańczową,rodzynki.
Komentarze