BABKA BŁYSKAWICZNA

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Tradycyjna babka, która zawsze się udaje.Mięciutka wewnątrz a chrupiąca z wierzchu..

  • 45 min

Składniki:

  • -4 całe jajka,
    -1 kostka masła lub margaryny,
    -1 szklanka cukru,w tym cukier waniliowy,
    -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    -1,5 szklanki mąki tortowej,
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -1 łyżka gorzkiego kakao.

    Polewa czekoladowa:
    -100 g mlecznej czekolady,
    -3 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka błyskawiczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę,dodać obie mąki i proszek do pieczenia.Wlać roztopione i trochę ostudzone masło.Wszystko wymieszać mikserem do połączenia.
  • 2. Formę na babkę,wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta,a do reszty dodać kakao i wymieszać.Masę kakaową wlać na jasne ciasto.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C termoobieg i piec ok. 30 minut - do tzw. suchego patyczka.
  • 4. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polać go polewą czekoladową: W garnku podgrzać mleko,wrzucić czekoladę i lekko podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.
    Smacznego :)

Porady

Do ciasta przed pieczeniem można dodać np. aromat lub skórkę pomarańczową,rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować