Babka bananowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Bardzo prosta do zrobienia babka bananowa. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować i do piekarnika. Smaczna do herbaty czy kawy. Fajny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych brązowych bananów.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Foremka o wymiarach 26/12 cm.(może być troszkę większa moja babka była dość wysoka)
    4 średnie banany ok. 350 gramów po obraniu( bardzo dojrzałe)
    300 gramów mąki pszennej tortowej
    2 jajka L
    120 gramów cukru
    130 ml. oleju
    25 gramów mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    100 ml mleka
    szczypta soli
    Opcjonalnie 1 łyżka kakao+1 łyżka mleka

Babka bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany podzielić na mniejsze części włożyć do miski, dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być gładkie.
    Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Grzałki góra-dół bez termoobiegu.
    Po wystudzeniu babkę można polukrować lub oblać czekoladą.
  • 2. Tutaj przygotowałam babkę z dodatkiem kakao.
    Jeżeli chcemy zrobić mieszaną to zmiksowane ciasto dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao z mlekiem, mieszamy. Do foremki najpierw wlać ciasto jasne, następnie ciemne i za pomocą widelca ruchem spiralnym wymieszać ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy