Babka bakaliowa pod polewą kakaową

  • wyświetlono: 567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Idealna babka do popołudniowej kawy. Pyszna, nie za słodka, a zrobiona w mig :-)

afrodyta
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 70min

Składniki

1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki margaryny
100 gr kandyzowanej skórki pomarańczy
3 łyżki wiórków kokosowych
Margaryna i bułka tarta do formy
Wiórki kokosowe do dekoracji
POLEWA:
4 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
100 gr margaryny
3 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Babka bakaliowa pod polewą kakaową

  • 1. Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier waniliowy. Następnie dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i wlać mleko. Wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać bakalie – wiórki kokosowe oraz skórkę pomarańczy. Ponownie wymieszać.
  • 2. Formę z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 45 minut – do suchego patyczka. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
  • 3. Przygotować polewę. We wrzątku rozpuścić cukier puder. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać kakao i energicznie, najlepiej trzepaczką dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za gęsta dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną polewą udekorować upieczone ciast, udekorować wiórkami kokosowymi i odstawić, aby polewa stężała.
KHWS_01-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylaTwój pomysłwiórki kokosoweWielkanocbakaliebabkawiosnaboże narodzeniejesieńdla gościpyszne ciastobabka piaskowaWypieki idealnepolewa kakaowakandyzowana skórka pomarańczyciasto w mig zrobione

Komentarze

Podobne przepisy

Babka jest puszysta i polana polewą czekoladową i udekorowana lukrem utartym z białka

Dodane przez: wiszniewska

Babka Piaskowa z polewą czekoladową

Babka jest puszysta i sypka. Można...

babka

Dodane przez: PolskaGotuje

Babka piaskowa w polewie z płatkami migdałowymi

Babka piaskowa w polewie czekoladowej...

Moje pierwsze ciasto :-)

Dodane przez: mistalina2007

Babka marmurowa z polewą czekoladową

Jest to ciasto, które zrobiłam...

babka wielkanocna

Dodane przez: Agusia2

Babka cytrynowo-kakaowa z polewą czekoladową

Próbujemy robić babki wielkanocne....

Babka w polewie czekoladowej

Dodane przez: danusia19671

Babka w polewie czekoladowej

Robię ją obowiązkowo na każde święta

BABKA PIASKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: okulewicza

BABKA PIASKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Babka piaskowa jest niemal nieodłącznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE