Babka bakaliowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Na Święta musi na stole królować, no więc będzie :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5-6 jajek
    1 szklanka cukru + cukier waniliowy
    1 szklanka mąki pszennej + 1/2 ziemniaczanej + 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g rozpuszczonego masła (nie gorącego)
    dowolne bakalie, u mnie rodzynki, morele suszone i posiekane uprażone migdały

Babka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka całe utrzeć z cukrem, dodawać po kolei masło i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Na koniec możemy zdecydować o smaku babki i dodać dowolnie wanilię czy też dowolny aromat.
    Bakalie wymieszać ręcznie, ciasto wlać do formy, piec w temp 180 stopni do zrumienienia, u mnie było to 40 minut.
    Udekorować wg własnego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy