Babka Babi Zosi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ulubione ciasto moich sąsiadek. W przygotowaniu pomaga mi wnuczka Joanna

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    7 jaj
    2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    7 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczki proszku do pieczenia.
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka octu

Babka babi zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch. Kolejno dodać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Następnie dodawać pojedynczo jajka. Dodać obie mąki, proszek, olej i ocet. Zmiksować na jednolitą masę. Przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec temp. 180 stopni przez 40 min. Po ostygnięciu babki można ją polać lukrem wykonanym z cukru pudru rozpuszczonym w soku z cytryny i posypać kolorowymi cukiereczkami.

Komentarze

Podobne przepisy