Babka amsterdamska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na cztery rodzaje nadzienia wymieszać osobno, przykryć i odstawić, aby się przegryzły.
2.nadzienie serowe
3.nadzienie orzechowe
4.nadzienie makowe
5.Wszystkie składniki na ciasto ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, żółtka utarte z cukrem, mleko, ekstrakt i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto podzieli na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia, przykryć nieposmarowaną połówką.
6.Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w formie do babek obficie posmarowanej masłem.
7.Należy starać się, aby nie układać placuszków o jednakowym nadzieniu w tym samym miejscu. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 200 stopni przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Przepis na formę o średnicy 23 cm z kominkiem.
Komentarze