Babka amsterdamska

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

tradycyjna w kształcie babka zaskakująca swoim wnętrzem, 4 różne nadzienia w jednym cieście

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 50 dekagramów
    - drożdże instant: 7 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - masło: 10 dekagramów
    - cukier: 8 dekagramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - ekstrakt cytrynowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE SEROWE:
    - zmielony biały ser: 12.5 dekagrama
    - cukier: 1 łyżka
    - żółtko: 1 sztuka
    - rodzynki: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    NADZIENIE MAKOWE:
    - mielony mak: 10 dekagramów
    - cukier: 1 łyżka
    - tarta bułka: 2 łyżki
    - cynamon: 1 szczypta
    - rum: 1 łyżka
    - gorące mleko: 0.5 szklanki
    NADZIENIE śLIWKOWE:
    - powidła śliwkowe: 15 dekagramów
    - cukier: 1 łyżka
    - cynamon: 1 szczypta
    NADZIENIE ORZECHOWE:
    - zmielone orzechy laskowe: 10 dekagramów
    - tarta bułka: 2 łyżki
    - cynamon: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżka
    - rum: 1 łyżka
    - gorące mleko: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka amsterdamska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na cztery rodzaje nadzienia wymieszać osobno, przykryć i odstawić, aby się przegryzły.
  • Babka amsterdamska 2. nadzienie serowe
  • Babka amsterdamska 3. nadzienie orzechowe
  • Babka amsterdamska 4. nadzienie makowe
  • Babka amsterdamska 5. Wszystkie składniki na ciasto ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, żółtka utarte z cukrem, mleko, ekstrakt i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę (do podwojenia objętości).
    Wyrośnięte ciasto podzieli na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia, przykryć nieposmarowaną połówką.
  • Babka amsterdamska 6. Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w formie do babek obficie posmarowanej masłem.
  • Babka amsterdamska 7. Należy starać się, aby nie układać placuszków o jednakowym nadzieniu w tym samym miejscu. Odstawić do wyrośnięcia.
    Piec w temp. 200 stopni przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
    Przepis na formę o średnicy 23 cm z kominkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować