Babka advocatowa(z ajerkoniakiem)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Co ciekawe dodatek ajerkoniaku wzmacnia smak innych dodatków, a zarazem nie dominuje w cieście. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, gdyż jest to inna forma ciasta ucieranego. Nie ma przy tym zabawy w rozdzielanie białka od żółtka.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
    150 g cukru
    150 g masła
    125 ml advocatu(ajerkoniaku)
    100 g białej czekolady
    4 g proszku do pieczenia
    4 jajka

Babka advocatowa(z ajerkoniakiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy wolnym strumieniem ajerkoniak. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy