babka

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

stary sprawdzony przepis, ciasto zawsze sie udaje i wszystkim smakuje

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - aromat do ciast waniliowy lub migdałowy
    - pół szklanki oleju
    - 1 szklanka mąki
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżka kakao
    - tabliczka mlecznej czekolady
    - opcjonalnie 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli chcemy by nasze ciasto było jeszcze bardziej wilgotne)
    - masło + bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy do ciasta.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wraz z cukrem ucieramy mikserem, gdy powstanie gładka masa, bez wyczuwalnych grudek cukru dodajemy olej, jogurt naturalny i kilka kropli olejku do ciast, dalej miksujemy. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiana przez sito. Mieszamy to drewnianą łyżką. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 2/3 masy wylewamy do formy, do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na naszą jasną masę w formie. Długa wykałaczką robimy esy floresy, by przemieszać te dwie warstwy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 45 minut. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, wyjmujemy je z formy i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.04 (591 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować