1.Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku następnie wsypać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wlać gorące mleko, sok z cytryny.
2.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Wlewamy do formy i pieczemy 40-50 minut w 170st...
4.Wystudzoną babkę wyjąć z formy posypać cukrem pudrem, bądź polać lukrem.....
5.lukier: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna szklanka.
Komentarze