szybki sprawdzony przepis

Składniki:

  • 4 jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 kostki masła
    1 szklanka cukru
    5 łyżek gorącego mleka
    1 cukier waniliowy
    Sok z połowy cytryny

    lukier:

    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 szklanka cukru pudru

    do ozdoby lentinki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku następnie wsypać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wlać gorące mleko, sok z cytryny.
  • 2. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Wlewamy do formy i pieczemy 40-50 minut w 170st...
  • 4. Wystudzoną babkę wyjąć z formy posypać cukrem pudrem, bądź polać lukrem.....
  • 5. lukier: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna szklanka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować