Bąbelkowe faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawsze delikatne i kruche nawet na drugi dzień

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dkg mąki tortowej
    10 żółtek
    8 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    3 łyżki spirytusu
    odrobina soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bąbelkowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól ,cukier wymieszać na stolnicy. Zrobić dołek, wbić żółtka dodać śmietanę, spirytus. Zagnieść ciasto. Wyrabiać je długo ok. 20 minut. Można też na przemian zagniatać kulę z ciasta a potem wybijać je wałkiem. Po wyrobieniu odkrajać kawałki ciasta i wałkować jak najcieniej. Radełkiem kroić paski. W paskach robimy na środku nacięcie i przekręcamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem

Porady

Zamiast cukru pudru możemy użyć lukru lub czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować