Konkurs na dekorację nadzianych babeczek skłonił mnie do ich zakupu i wypróbowania. Okazało się, że faktycznie robi się je bardzo szybko, ładnie rosną , pięknie pachną i są bardzo smaczne. Oto efekty
40 min
Składniki:
* 1 opakowanie Nadzianych Babeczek Delecta z jagodami
* 1 opakowanie kremu do ciast smak śmietankowy Delecta
* galaretka truskawkowa i agrestowa Delecta
* 375 ml mleka (do kemu i babeczek)
* 75 ml oleju (do babeczek)
* 2 jajka (do babeczek)
* 1 marchewka
Babeczkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Wylewamy ją na płaskie, ale głębokie naczynie np. niewielką blachę i odstawiamy do stężenia. Warstwa glaretki powinna mieć grubość około 0,5 cm.
2.Według instrukcji na opakowaniu pieczemy Babeczki Nadziane z jagodami.
3.W czasie, gdy babeczki pieką się w piekarniku, przygotowujemy śmietankowy krem do ciast.
4.Marchewkę trzemy na bardzo drobnej tarce, a nstępnie do szklaneczki/mieseczki wyciskamy z niej sok.
5.Babeczki wyciagamy z pieca, odstawiamy do ostygnięcia.
6.Do osobnej miski przekładamy 5 łyżek kremu do ciast i dolewamy do niego soku z marchewki. Uważamy na proporcję, tak aby krem był wciąż plastyczny, a nie wodnisty. Uzyskujemy taki ładny pomarańczowy kolorek. A smak marchewki praktycznie jest niewyczuwalny.
7.Z galaretek wycinamy małe kółeczka, które posłużą nam jako środki do kremowych kwiatków.
8.Marchewkowy krem przekładamy do wyciskarki do kremów, zakłądamy odpowiednią końcówkę i na babeczkach tworzymy kwiatki. Środki wypełniamy wyciętymi z galaretki krążkami. Środek można wyciąć też z plasterka kiwi lub banana;)
Komentarze