Babeczkowy prezencik :)

  • wyświetlono: 288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Być może nie idealna, ale któż nie ucieszyłby się z tak pysznego prezentu ;)

karola_29_

Składniki

Babeczka:

Delecta Babeczki nadziane budyniem o smaku waniliowym
2 jaja
175 ml mleka
75 ml oleju

Krem maślany (na wierzch): (tak małe proporcje są spowodowane tym, że tego kremy użyłam tylko do dekoracji tej babeczki, a i tak jeszcze zostało)

50 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka mleka
barwniki spożywcze

Krem budyniowy (do środka):

Opakowanie budyniu śmietankowego
Masło (1-2 łyżki)
350 ml mleka

Masa plastyczna/ lukier plastyczny:

2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
5 dkg glukozy (w proszku lub w płynie)
50 dkg cukru pudru
barwniki spożywcze

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczkowy prezencik :)

  • 1. Pieczemy Babeczki nadziane budyniem o smaku waniliowym Delecta, według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Przygotowujemy krem maślany - masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder, a następnie miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy mleko i ponownie miksujemy, aby krem uzyskał gładką konsystencję. Na koniec dodałam niebieski barwnik spożywczy.
  • 3. Przygotowujemy krem budyniowy - budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak używamy mniejszej ilości mleka (ok. 350 ml), aby budyń był bardziej gęsty. Do gotowego budyniu dodajemy 1-2 łyżki masła. Tutaj nie barwiłam budyniu - zależało mi na kremowym kolorze. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Przygotowujemy masę plastyczną - żelatynę należy rozpuścić w ciepłej wodzie, tak aby nie było żadnej grudki, następnie dodać glukozę. Następnie delikatnie podgrzać, byle się nie zagotowała. Dodać cukier puder i ugniatać - masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeżeli masa za bardzo się klei należy dodać więcej cukru pudru, natomiast gdy jest za twarda można dodać odrobinę oleju. Masę zabarwiłam na różowo.
  • 5. Babeczkę wyciągamy z papilotki i przekrawamy na pół. Obie części pokrywamy kremem maślanym. Krem budyniowy nakładamy na dolną część babeczki, a następnie przykrywamy go górną częścią, tak aby powstał "prezent". Z masy plastycznej wycinamy paseczki, które będą imitować wstążki i nakładamy je na babeczki. Z masy lepimy także kokardkę, którą umieszczamy na górze babeczki.

Porady

Do pokrycia babeczki nie można użyć kremu na bazie bitej śmietany, ponieważ roztopi się masa plastyczna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

nadziane_babeczki

Komentarze

Podobne przepisy

dekoracja z kiwi

Dodane przez: enjoygoodfood

Babeczkowy zawrót głowy

Konkurs na dekorację nadzianych...

babeczki

Dodane przez: enjoygoodfood

Babeczkowy zawrót głowy

Konkurs na dekorację nadzianych...

Babeczkowe motylki

Dodane przez: szpileczka

Babeczkowe motylki

Te babeczki smakują wszystkim,...

babeczowe wariacje

Dodane przez: talia1924

babeczkowe wariacje

ciasto z babki piaskowej ,góra...

piankowe prezenciki

Dodane przez: nusia2702

Piankowe prezenciki

Pyszny delikatny piankowy deserek...

zajączek

Dodane przez: marysiaz

Babeczkowy zajączek

Zajączek zrobiony na urodziny mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE