Babeczkowy prezencik :)

0 (0 ocen)

Być może nie idealna, ale któż nie ucieszyłby się z tak pysznego prezentu ;)

Składniki:

  • Babeczka:

    Delecta Babeczki nadziane budyniem o smaku waniliowym
    2 jaja
    175 ml mleka
    75 ml oleju

    Krem maślany (na wierzch): (tak małe proporcje są spowodowane tym, że tego kremy użyłam tylko do dekoracji tej babeczki, a i tak jeszcze zostało)

    50 g masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka mleka
    barwniki spożywcze

    Krem budyniowy (do środka):

    Opakowanie budyniu śmietankowego
    Masło (1-2 łyżki)
    350 ml mleka

    Masa plastyczna/ lukier plastyczny:

    2 łyżeczki żelatyny
    30 ml wody
    5 dkg glukozy (w proszku lub w płynie)
    50 dkg cukru pudru
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczkowy prezencik :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy Babeczki nadziane budyniem o smaku waniliowym Delecta, według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Przygotowujemy krem maślany - masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder, a następnie miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy mleko i ponownie miksujemy, aby krem uzyskał gładką konsystencję. Na koniec dodałam niebieski barwnik spożywczy.
  • 3. Przygotowujemy krem budyniowy - budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak używamy mniejszej ilości mleka (ok. 350 ml), aby budyń był bardziej gęsty. Do gotowego budyniu dodajemy 1-2 łyżki masła. Tutaj nie barwiłam budyniu - zależało mi na kremowym kolorze. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Przygotowujemy masę plastyczną - żelatynę należy rozpuścić w ciepłej wodzie, tak aby nie było żadnej grudki, następnie dodać glukozę. Następnie delikatnie podgrzać, byle się nie zagotowała. Dodać cukier puder i ugniatać - masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeżeli masa za bardzo się klei należy dodać więcej cukru pudru, natomiast gdy jest za twarda można dodać odrobinę oleju. Masę zabarwiłam na różowo.
  • 5. Babeczkę wyciągamy z papilotki i przekrawamy na pół. Obie części pokrywamy kremem maślanym. Krem budyniowy nakładamy na dolną część babeczki, a następnie przykrywamy go górną częścią, tak aby powstał "prezent". Z masy plastycznej wycinamy paseczki, które będą imitować wstążki i nakładamy je na babeczki. Z masy lepimy także kokardkę, którą umieszczamy na górze babeczki.

Porady

Do pokrycia babeczki nie można użyć kremu na bazie bitej śmietany, ponieważ roztopi się masa plastyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować