babeczkowe wariacje

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciasto z babki piaskowej ,góra z kremu grysikowego ,zrobiły furorę wśród wszystkich ,szczególnie dzieci ;)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 jaja
    3/4 szkl cukru
    1/2 kostki margaryny
    0,5 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    0,5 l mleka
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl kaszy mannej
    1 cukier waniliowy
    0,5 kostki margryny

    polewa czkoladowa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    100 g margaryny

    kolorowa posypka

Babeczkowe wariacje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto :margarynę rozpuścić i ostudzić.jaja ubić z cukrem ,dodawać na przemian mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem ,na koniec dodać rozpuszczoną margarynę,wymieszać.wypełnić foremki mniej więcej do połowy (strasznie rosną) .piec około 15-20 w temp 180 stopni.
    krem: mleko połączyć z kaszą ,cukrami,zagotować cały czs mieszając.ostudzone utrzeć z margaryną.
    polewa :margarynę rozpuścić z wodą i cukrem,zdjąć z ognia,dodać kakao energicznie mieszając.
    na ostudzone babeczki wykładać krem szprycą ,posypać posypką ,popisać polewą ;)

    wychodzi około 30 małych babeczek .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy